Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja
Autor zdjęcia/źródło: Przetwory z owoców, Couleur Pixabay, Unsplash, Pixabay
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie przez całe pokolenia. Jeszcze inni korzystają z licznych książek i publikacji kulinarnych oraz z dobrodziejstw ery internetu i wyszukują receptury w sieci. Każda metoda jest dobra, najważniejszy bowiem jest smak, choć nie przeczę, że jedzenie konfitury zrobionej według stuletniej receptury jest równie magiczne jak korzystanie ze starych mebli po pradziadkach.
Dosyć już tych wstępów, zacznijmy działać. Zapraszam Was do krainy owocami pachnącej. Na pytanie, z których owoców można zrobić przetwory? Odpowiadam, ze wszystkich. Lato i początek jesieni mają to do siebie, że obdarowują nas przez trzy miesiące różnymi owocami, nie wszystkimi na raz, lecz po kolei. Które owoce, w jakiej kolejności przygotowywać na zimę? Najpierw wkraczamy do krainy truskawek, później kolejno pojawiają się inne owoce, poznaj kalendarz.
Czerwiec - truskawki, poziomki, czereśnie, agrest
Lipiec - jagody, maliny, morele, porzeczki, wiśnie
Sierpień - jabłka, gruszki, borówki, jeżyny, brzoskwinie
Wrzesień - śliwki, winogrona, owoce dzikiej róży i czarnego bzu
Październik - aronia, pigwa i żurawina
Składniki:
Ładne, świeże truskawki, ilość dowolna
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Używać całą zimę jako dodatek do koktajlu, składnik deseru, mus z dodatkiem cukru.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.